logo
beveiliging

Soorten kluizen

Er zijn verschillende soorten kluizen. Voor iedere situatie bestaat er wel een geschikte kluis. Het kopen van de juiste kluis is van groot belang omdat het voor de meeste mensen een flinke investering betreft, en het zonde zou zijn als je na enkele maanden weer een nieuwe kluis moet kopen. Welke kluis is voor welke situatie geschikt? Dat wordt in deze blog besproken.

Inbraakwerende kluizen

Een inbraakwerende kluis beschermt tegen inbraak. Inbraakwerende kluizen beschikken over een code- of sleutelslot. Er bestaan kluizen met een waardeberging. Je kunt kiezen voor kluizen met een waardeberging van bijvoorbeeld €5.000,- of €10.000,-. In dit geval kan in overleg met de verzekering de schade tot de hoogte van de waardeberging worden vergoed.

Brandwerende kluizen

Brandwerende kluizen beschermen tegen brand. Je kunt kiezen voor een bescherming tegen brand van een half uur, een uur of langer. De ene brandwerende kluis beschermt tegen hogere temperaturen dan de andere brandwerende kluis. Hier moet je rekening mee houden omdat elektronische documenten eerder beschadigd raken dan papieren docuementen. 

Inbraakwerende- en brandwerende kluizen

Er bestaan ook kluizen die zowel inbraakwerend als brandwerend zijn. Dit soort kluizen zijn vaak duurder, maar handig als je dierbare kostbaarheden wilt opbergen.

Wapenkluizen

Als je een pistool of wapen bezit is het verplicht om deze op te bergen in een kluis. Wapenkluizen beschikken over verschillende capaciteiten. In de kleine kluizen passen vaak maximaal 5 wapens, in de grotere kluizen tot wel 10 wapens. Een wapenkluis wordt aan de wand of aan een vloer bevestigd.

Sleutelkluizen

Sleutelkluizen zijn geschikt om sleutels in te bewaren. Als je sleutels op een vaste plaats, zoals in een sleutelkluis, opbergt raak je deze minder snel kwijt. Deze kluisjes beschikken over een code- en/of een sleutelslot. De meeste sleutelkluisjes kunnen makkelijk worden opengebroken en zijn daarom enkel geschikt om binnen te gebruiken, zoals in een zorginstelling.