Binnenmuren schilderen
Wonen

Binnenmuren schilderen: rollen of spuiten

Kun je binnenmuren beter verven of spuiten? Het is een keuze waar veel doe-het-zelvers voor staan, en het kan nogal een dilemma zijn. Verfspuiten gaat immers snel: daar twijfelt niemand aan. Maar hoe zit het met al dat voorbereidende werk? Verfrollen gaat langzamer dan spuiten, maar je kunt wel een dikkere laag aanbrengen. Bovendien heb je minder voorbereidend werk. Er is dan ook niet één antwoord; het hangt af van de situatie. Hieronder lees je informatie over beide manieren die je kunnen helpen.

Binnenmuren schilderen

Je kunt beter een verfroller gebruiken als:

  1. Je nog nooit een verfspuit hebt gebruikt. Als doe-het-zelver is het moeilijk om in de fout te gaan met de verfroller. Verfspuiten lijkt in het begin misschien makkelijk, maar het kan lastig zijn om het goed te leren. Als je nog nooit een verfspuit hebt gebruikt, is het niet het beste om te oefenen op je eigen muren.
  2. Je alleen maar muren schildert. Schilder je alleen de muren en niet het plafond? Deze factor kan voor jou de richting van het verf rollen kantelen. Wanneer je verf oprolt, is het relatief eenvoudig om het plafond uit te sluiten. Bij het rollen van wanden is het niet nodig om maskeerfolie op het plafond te gebruiken.
  3. Je binnen een budget moet blijven. Verfspuiten verspilt een ongelooflijke hoeveelheid verf omdat de vernevelde verf wegdrijft. Bij het rollen komt bijna elke druppel op het muuroppervlak terecht.

Je kunt beter een verfspuit huren als:

  1. Er geen meubels in de kamer staan. Wanneer de kamer zich in de beginfase van bouwen of verbouwen bevindt, is het net een leeg canvas dat zich heel goed voor verfspuiten leent. Je kunt nu met overgave spuiten en je zult sneller klaar zijn dan met een roller.
  2. Je veel details en textuur hebt. Verfspuiten maken korte metten met gecompliceerde texturen, zoals die op kroonlijsten, popcorn- of kwarkplafonds, opgebouwde plinten, diepe buitentexturen, kroonlijsten of metselwerk. Verfspuiten hebben het vermogen om in de smalste spleten te werken en een dunne laag aan te brengen. Daarentegen kan het borstelen of rollen van gedetailleerde oppervlakken resulteren in opgehoopte verf en druppels.
  3. Je ervoor moet zorgen dat de verf snel droog is. Met een verfspuit gaat dit vele malen sneller dan met een verfroller. Met een verfroller moet je soms meerdere weken wachten, maar met een verfspuit is het proces een stuk korter.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Het blijft erom gaan dat je de methode aanpast aan de situatie. Gebruik geen verfspuit als je voor de eerste keer iets verft. Anderzijds kun je beter geen roller gebruiken als je binnen no-time klaar moet zijn. Hoe dan ook: ga aan de slag en maak er iets moois van!